dimecres, 22 de setembre del 2010

Maalula


Hi ha molts llocs interessants a Síria, sens dubte. Però avui destacaré Maalula, un lloc perdut a les muntanyes on encara es parla arameu. Si, arameu, la llengua que diueu parlava Jesús. La diferència entre l’arameu i l’àrab és imperceptible per l’occidental, quan sents com reciten el parenostre en les dues llengües.
Però Maalula és, pel turista occidental, interessant per altres coses: és un poble on majoritàriament són cristians, i per tant, no segueixen les normes musulmanes pel que fa al menjar i beure. Així, al convent de Sant Sergi ens van obsequiar amb vi de missa!! (el convent, he vist després, és diu de Sant Sergi i Sant Bacus, i això ho explicaria tot) A l’hora de dinar, estava present el porc, en forma de pernil, una veritable raresa a l’orient mitjà en general.
Què més hi podem fer a Maalula? Visitar el convent de Santa Tecla. Per què quan el guia et diu que una cosa no val la pena, en tens més ganes d’anar-hi? En aquest monestir, dels cristians ortodoxos grecs (un mapa del Xipre unificat sota la bandera grega ens ho recorda), després de pujar una pila de graons, trobem una capelleta amb una santona que reparteix records santificats i els pelegrins fan cua en una font d’aigua, suposem que també beneïda per Santa Tecla. (per cert els seguidors d'aquesta patrona informàtica sàpiguen que l'església ho festeja demà)

La setmana que ve: el perill ve del Krak

1 comentari:

  1. Interesant tot aixó Joan. He tingut a la meva vida profesional quelcom client de Siria, i puc confirmar que certament son un àrabs diferents. Un d'ells va obrir una pizzeria a Collblanc i te donava la raó en quant a Sant Bacus por lo de la beguda, pero no pas per lo de Sant Sergi (ja saps... la dieta Preconsatina: bocatas, tuppers, etc...)

    ResponElimina